מידע כללי - רקע

רקע

סיפורו של "טטריס" מתחיל בשנת 1984 במעבדה של "האקדמיה הסובייטית למדעים", מוסד ממשלתי למדעים אשר מטרתו לרכז את מיטב המוחות המדעיים שהאומה הרוסית יכולה להציע. באותו הזמן, מהנדס רוסי צעיר וחדור מוטיבציה בשם אלכסיי פז'יטנוב היה אמון על בדיקת חומרה חדשה לצורך פיתוחי אינטיליגנציה מלאכותית, ולשם כך הוא נהג לכתוב משחקים קטנים שירוצו על החומרה. לצורך המשימה הנוכחית, פז'יטנוב החליט להעזר בטטרומינואים (Tetrominos) - צורות גיאומטריות המורכבות מארבעה ריבועים (או "בלוקים"). הוא יצר את חמשת הצורות האפשריות באמצעות טטרומינואים, והחל להריץ אותן על המסך. בשלב מסוים, מכיוון שבשיטה זו המסך התמלא מהר מאוד בצורות השונות והוא לא היה יכול להמשיך בבדיקות שלו, הוא החל למחוק שורות על מנת לפנות מקום על המסך. משם, הדרך הייתה קצרה לעקרונות המשחק כפי שכולנו מכירים כיום.

בשלב הזה, רק חברי "האקדמיה הסובייטית למדעים" היו מודעים לקיומו של המשחק, שהתגלה כממכר ומהנה במיוחד. פז'יטנוב החליט לקרוא לו "טטריס" - שילוב של "טטרומינואים" ו"טניס" - הספורט האהוב עליו. שניים מחבריו, עובדי האקדמיה, החליטו להמיר את "טטריס" כך שיוכל לעבוד על מחשב אישי של IBM, ואולי לשחק בו בבית. דבר אחד הוביל לשני, והמשחק עבר מיד ליד והפך לפופולרי ביותר במוסקבה, ומשם לערים אחרות בתוך ברית המועצות. בשלב מסויים, חצה את הגבול והחל להתפשט במדינות אחרות.

נקודת הציון הבאה בסיפור של "טטריס" מתרחשת בבודפשט, בירת הונגריה. שם, בית תוכנה בריטי בשם "אנדרומדה" נתקל במשחק, ומבין את הפוטנציאל הגדול הגלום בו. הם מתחילים במשא ומתן מול פז'יטנוב על מנת לרכוש את זכויות ההפצה של גרסת ה-PC של המשחק, אך במקביל כבר סוגרים עסקה מול חברת Spectrum HoloByte, מבלי שחתמו על חוזה עם הממציא הסובייטי. משם, Spectrum HoloByte מתחילה להפיץ בארצות הברית את הגרסה שלה לטטריס, כל זאת מבלי שסוגיית הזכויות פתורה, והמשחק הופך ללהיט היסטרי.

באותו הזמן, פז'יטנוב עצמו החל לחשוש מה"רעש" שהמשחק עושה, ומתגובת הממשל להפצה שלו. הוא הרי פיתח את המשחק בעודו עובד ממשל, במעבדות ששייכות למשטר הסובייטי. לכן, במסגרת הרפורמה הפוליטית שהתרחשה בברית המועצות באותה התקופה (ה"פרסטרויקה"), הוא העניק את זכויות המשחק לממשל הסובייטי (ולמעשה, האגדה מספרת שלמרות הפופולריות העצומה של המשחק אותו המציא, הוא עצמו הרוויח מעט מאוד כסף מהיצירה שלו, לפחות עד שנת 1996, אז חזרו הזכויות לידיו). בשנת 1988, הממשל הסובייטי החל לשווק את זכויות ההפצה של המשחק. לקראת סוף שנות השמונים, היו שש חברות שונות שטענו שיש להן זכות חוקית לייצר או להפיץ את טטריס.

מאבקים משפטיים הצידה, טטריס הפך להיות אחד המשחקים הפופולריים ביותר בכל הזמנים. הוא כמובן זכה לגרסאות עבור כנראה כל פלטפורמה אפשרית, והחזיק בשיא גינס לשנת 2011 בתור המשחק עם כמות ההמרות הגדולה ביותר בהיסטוריה. הביקורות היללו את המשחק, וקבעו שהוא אחד הממכרים בכל הזמנים. הוא זכה בפרסים, בציונים מושלמים, וכיכב בראש מצעדי "המשחקים הטובים ביותר של ...". אליפויות טטריס עולמיות נערכו, והמשחק אף היה הנושא למחקרים מדעיים רציניים בתחומים שונים. וכמובן, אינספור שעות "הושקעו" במשחק על ידי מליוני שחקנים ברחבי העולם, בניסיון להעלים עוד שורה אחת, רגע לפני שהמסך מתמלא עד תום בקוביות...

תוכן העניינים